Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina. Má mnohé blahé účinky na náš organizmus. Niečo si o nich napíšeme, hneď ako bazalku trochu viac predstavíme.Je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne mnohých krajín, najviac však tej Talianskej. No v skutočnosti pochádza z Ázie, konkrétne z Indie, kde ju pestovali už od staroveku. V 16. storočí sa dostala až do Európy, kde ju priniesli hlavne ako okrasnú rastlinu. Dnes je jednou z najrozšírenejších aromatických rastlín, ktorá sa používa pri príprave pokrmov. Okrem listou sa však využívajú aj stonky a kvety bazalky. To, čo väčšina z vás nevedela je to, že bazalka sa používa nielen ako korenina, ale využívajú ju aj v lekárnictve.
Sušené listy, či už ide o prípravu čaju alebo ako korenina podporujú trávenie. Odstraňujú plynatosť, hnačky. Taktiež bazalka upravuje črevnú mikroflóru, odstraňuje kŕče a bolesti. Taktiež vyvoláva väčšiu chuť do jedla. Jej močopudné vlastnosti taktiež čistia močové cesty a obličky.
Kašeľ, zahlienenie, zápal a iné problémy s dýchacími cestami jej tiež nie sú ukradnuté. Taktiež sa bazalkový olej využíva, a je populárny u mladých ľudí, na potieranie akné, ktoré vysušuje a napomáha k jeho odstráneniu.
Najlepšie spracovaná bazalka je bazalka, ktorú odrežete krátko pred jej kvitnutím. Chuť a aróma je v tomto období najintenzívnejšia.
Obľúbeným pokrmom je pesto, ktoré si môžete zakúpiť v každom obchode, alebo si ho vyrobíte sami doma jednoduchým spôsobom. Stačí ju podrviť až do podoby kaše. Skúste si tam pridať aj kúsok cesnaku, a máte pesto úplne inej chuti.
To, že bazalka nieje iba taká obyčajná korenina už je preukázané. Preto vo svojej kuchyni vymeňte nezdravé koreniny a skúste do nej zapracovať bazalku.
Viac o bazalke si môžete prečítaj aj tu:………