Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina!

5 tipov na zastavenie prejedania sa po tréningu
5 tipov na zastavenie prejedania sa po tréningu
12. júna 2018
Je lisovanie za studena naozaj zdravšie?
18. júna 2018
Zobraziť všetko

Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina!

bazalka nie je iba taká obyčajná korenina

Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina. Má mnohé blahé účinky na náš organizmus. Niečo si o nich napíšeme, hneď ako bazalku trochu viac predstavíme.Je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne mnohých krajín, najviac však tej Talianskej. No v skutočnosti pochádza z Ázie, konkrétne z Indie, kde ju pestovali už od staroveku. V 16. storočí sa dostala až do Európy, kde ju priniesli hlavne ako okrasnú rastlinu. Dnes je jednou z najrozšírenejších aromatických rastlín, ktorá sa používa pri príprave pokrmov. Okrem listou sa však využívajú aj stonky a kvety bazalky.  To, čo väčšina z vás nevedela je to, že bazalka sa používa nielen ako korenina, ale využívajú ju aj v lekárnictve.

Bazalka využívaná v lekárnictve:

Sušené listy, či už ide o prípravu čaju alebo ako korenina podporujú trávenie. Odstraňujú plynatosť, hnačky. Taktiež bazalka upravuje črevnú mikroflóru, odstraňuje kŕče a bolesti. Taktiež vyvoláva väčšiu chuť do jedla. Jej močopudné vlastnosti taktiež čistia močové cesty a obličky.

Kašeľ, zahlienenie, zápal a iné problémy s dýchacími cestami jej tiež nie sú ukradnuté. Taktiež sa bazalkový olej využíva, a je populárny u mladých ľudí, na potieranie akné, ktoré vysušuje a napomáha k jeho odstráneniu.

bazalka sa využíva aj v lekárnictve

 

Najlepšie spracovanie bazalky:

Najlepšie spracovaná bazalka je bazalka, ktorú odrežete krátko pred jej kvitnutím. Chuť a aróma je v tomto období najintenzívnejšia.

nejlepšie spracovanie bazalky

Použitie bazalky:

Listy bazalky sa pridávajú napríklad do:

  • slaných koláčov
  • do šalátov
  • na ochutenie mäsa či rýb
  • z bazalky sa vyrábajú aj oleje

Obľúbeným pokrmom je pesto, ktoré si môžete zakúpiť v každom obchode, alebo si ho vyrobíte sami doma jednoduchým spôsobom. Stačí ju podrviť až do podoby kaše. Skúste si tam pridať aj kúsok cesnaku, a máte pesto úplne inej chuti.

To, že bazalka nieje iba taká obyčajná korenina už je preukázané. Preto vo svojej kuchyni vymeňte nezdravé koreniny a skúste do nej zapracovať bazalku.

Viac o bazalke si môžete prečítaj aj tu:………

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *