Desiata po každom cvičení?

5 dôvodov prečo milovať beh aj počas leta
5. júna 2018
Šokujúci počet žien, ktoré sa vyhnú posilňovni zo strachu, že…
5. júna 2018
Zobraziť všetko

Desiata po každom cvičení?

Prečo by si mal mať malú desiatu po každom cvičení?

Po dokončení tréningu spadá väčšina ľudí do dvoch táborov: Ste nervózný a hladný, alebo sa jedlu vyhýbate. Ľudia, ktorí patria do druhej skupiny možno budú musieť prehodnotiť svoju stretégiu zásobovanie tela palivom, pretože sami ohrozujú svoje ciele pri chudnutí. K vášmu tréningu by mala patriť desiata po každom cvičení.

Na nedodržiavanie správneho stravovania po tréningu existuje viacero dôvodov. Niektorí si myslia, že tak anulujú práve vynaloženú námahu, zatiaľ čo iní jednoducho nemajú chuť na jedlo, hovorí Heidi Skolnik, majiteľka Nutrition Conditioning. A dáva to zmysel. Výskum ukazuje, že cvičenie – najmä dlhodobé, alebo intenzívne krátkodobé – znižuje hormón stimulujúci chuť do jedla ghrelin a môže trvať až tri hodiny, kým sa vaša chuť k jedlu vráti do normálu.

Ak sa po tréningu nenajete, Váš apetít Vám prerastie cez hlavu hneď ako sa vráti do normálu, hovorí Skolnik. Navyše, oneskorenie pri jedení spomaľuje proces obnovy Vášho organizmu. V konečnom dôsledku to môže spôsobiť, že nasledujúci tréning bude neplnohodnotný.

Našťastie všetko čo vskutočnosti potrebujete je malá desiata (napr. Proteinová tyčinka), ktorú skonzumujete do hodiny od ukončenia tréningu. To je čas kedy je Vaše telo najviac náchylné na obnovu svalstva a doplnenie glykogénu. Nemusí to byť žiaden špeciálne pripravený 600 kcal smootie. Stačí niečo jednoduché ako jogurt a banán, jablko a tyčinka syra, alebo dokonca dva dcl čokoládového mlieka môže postačovať na dostatočné zasýtenie Vášho organizmu. Pokial Vaša desiata obsahuje dostatok proteínov a sacharidov, je to v poriadku.

1 Comment

  1. […] ohľadu nato či si kúpite fľašu Vášho obľúbeného džúsu na ceste domov po cvičení, alebo ste sa len prihlásili na odber noviniek o džúsoch, šťavy a džúsi lisované za studena […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *