5 tipov na zastavenie prejedania sa po tréningu

Šokujúci počet žien, ktoré sa vyhnú posilňovni zo strachu, že…
5. júna 2018
bazalka nie je iba taká obyčajná korenina
Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina!
17. júna 2018
Zobraziť všetko

5 tipov na zastavenie prejedania sa po tréningu

5 tipov na zastavenie prejedania sa po tréningu

Cítite sa veľmi hladný po tréningu? Pravidelné cvičenie totiž môže zvýšiť váš metabolizmus a tým zvýši váš hlad. Je vedecky dokázané, že v takomto prípade máme väčšiu chuť na nezdravé jedlá ako sú hranolky, pizza, hamburger. Často spálime veľké množstvo kalórií, a preto si telo žiada po cvičení doplniť živiny, ktoré naše telo potrebuje na budovanie svalovej hmoty a doplnenie energií. Preto treba správne vyberať, čo po tréningu skonzumujeme.

koľko kalórií ste prijali počas celého dňa

Tak tu máme 5 profesionálnych tipov, ako sa neprejedať po tréningu:

 

1. Zamyslite sa dva krát, koľko asi kalórií ste spálili

Naozaj si myslíte, že po ťažkom tréningu vám nemôže uškodiť misa zmrzliny, keďže má menej kalórií ako ste spálili? Štúdie ukazujú, že zväčša podceňujeme kalórie spotrebované prostredníctvom jedla a preceňujeme počet spálených kalórií. Zostaňte realistický, keď príde na výber po-tréningového jedla.

Samozrejme, nieje nič zlé na tom, ak si raz za čas tú zmrzlinu dáte. Ale potrebujete plnohodnotné jedlo, s komplexnými sacharidmi, kvalitné bielkoviny a zdravé tuky. Táto kombinácia je lepšou voľbou po náročnom tréningu. Dobrou voľbou na potréningovú stravu je aj smoothie.

 

spýtajte sa po tréningu: som hladný?

2. Spýtajte sa sami seba: Som naozaj hladný?

Po každom cvičení sa spýtajte sami seba, či ste naozaj hladný. Ak si na túto otázku neviete odpovedať definitívnym áno, tak ste iba možno zabudli piť dostatok vody počas tréningu.

Často si ľudia mýlia hlad so smädom. Takže pred tým, ako sa chystáte najesť, vypite veľký pohár vody a zistíte, či vás hlad neprešiel. Ak ste aj po pohári vody hladný, tak definitívne môžete siahnuť po zdravej strave a doplniť potrebné živiny. Všetko čo potrebujete, je 150-200 kalórií v podobe Gréckeho jogurtu, či hrsť orieškov. Ak ste trénovali dlho a náročne, samozrejme siahnite po niečom výživnejšom.

 

3. Jedzte pravidelne

Ak vás chytí obrovský hlad po tréningu, tak je veľká pravdepodobnosť, že ste nedodržali stravu pred tréningom, počas celého dňa.

Pravidelné stravovanie pomáha udržať hladinu krvného cukru na konštantnej úrovni. Preto vzniká oveľa menšie nebezpečenstvo prejedania. Ako často jesť? To záleží od vaších osobných cieľov a stanoveného tréningu.

 

4. Naplánujte si čas cvičenia

Ak sa cítite stále hladný po cvičení, zamyslite sa nad tým, či ste si vybrali správny čas pre vaše cvičenie. Skúste to zmeniť a zacvičte si pred jedným z hlavných jedál dňa. Nezáleží, ktoré jedlo preferujete, či sú to raňajky, obed či večera. Plánovanie tréningu vám dáva šancu na načerpanie energie zo zdravých jedál, ktoré si dáte po tréningu. Týmto spôsobom nebudete musieť jesť žiadne ďalšie občerstvenia, a tak nemusíte prijať žiadne ďalšie kalórie navyše.

naplánujte si čas cvičenia

 

5. Necvičte iba kôli myšlienke”musím spáliť viac kalórií”.

Často sa mučíme pri tréningoch a nevieme si ho naozaj vychutnať. Veľa z vás cvičí s myšlienkou sladkej odmeny, ktorá vás po cvičení čaká.

Skúste zmeniť svoj spôsob myslenia. Nájdite si činnosť, ktorá vás baví, nezáleží na tom, či je to beh, cyklistika, jóga. Cvičenie by malo byť pre vás odmenou, a nie jedlo po cvičení.

Najdôležitejšia vec je počúvať svoje telo. Ak máte hlad, neignorujte svoj žalúdok. Naučte sa počúvať signály tela, a dopĺňajte ho energiou postupne, a hlavne vyváženým jedlom.

Ak chcete urobiť niečo dobré pre svoje telo, tak ho udržujte fit a zdravé!

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *