Je lisovanie za studena naozaj zdravšie?

bazalka nie je iba taká obyčajná korenina
Bazalka nieje iba taká obyčajná korenina!
17. júna 2018
recept na zdravú pizzu, zdravá pizza
Recept na zdravú pizzu #1 – Javorovo orechová pizza s kuracím mäsom
19. júna 2018
Zobraziť všetko

Je lisovanie za studena naozaj zdravšie?

Je lisovanie za studena naozaj zdravšie?

Bez ohľadu nato či si kúpite fľašu Vášho obľúbeného džúsu na ceste domov po cvičení, alebo ste sa len prihlásili na odber noviniek o džúsoch, šťavy a džúsi lisované za studena sú naozaj všade (dokonca aj v Starbucks!) O čo tu naozaj ide? Čo je to lisovanie za studena? Vysvetľuje Dr. Jennifer Haytheová, asistentka profesora medicíny na Colombia University Medical Center.

“Lisovanie za studena je spracovanie pomocou lisu, ktorý sa využíva na extrakciu štiav z ovocia a zeleniny. Je to odlišné od procesu pasterizácie, ktorý zahŕňa vysokú teplotu počas spracovania.“ hovorí Dr. Haytheová. Proces pasterizácie pomáha zabíjať potencionálne škodlivé baktérie v šťave, zatiaľ čo proces lisovanie za studena získava čo najväčší počet živín a vitamínov. Nie všetky džúsy a šťavy sa vyrábajú rovnako a takmer všetky reťazce predávaju pasterizované aj nepasterizované šťavy. Je dôležité pozrieť sa nato čo kupujete.

dzus-lisovany-za-studena

dzus-lisovany-za-studena

Keď je šťava pasterizovaná, rovnaká vysoká teplota, ktorá zabíja baktérie, tiež pomáha predĺžiť trvanlivosť. (Pre tehotné ženy sa odporúča konzumať len pasterizované šťavy a džúsy.) To znamená, že pasterizovaný pomarančový džús, ktorý si kúpite v obchode pravdepodobne vydrží omnoho dlhšiu dobu, zaťiaľ čo čerstvý za studena lisovaný džús musíte skonzumovať najviac do niekoľkých dní.

Pretože v procese lisovania za studena nie je použité žiadne teplo ani kyslík, živiny sa nestratia ako to je typické pri spracovaní pasterizáciou. To znie ako výhra, nie? 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *