Beh. Ako ním správne chudnúť?

tvárová gymnastika, mladšia pleť, zdravie
Mladšia pleť? Skúste tvárovú gymnastiku!
20. júna 2018
6 výhod, ktoré ti prináša vitamín C
6 výhod, ktoré prináša vitamín C
21. júna 2018
Zobraziť všetko

Beh. Ako ním správne chudnúť?

beh, ako s ním správne chudnúť

Ako správne chudnúť pri behu? Chudnete pri behu? Alebo sa stále snažíte a nedarí sa vám to?. Máte vôbec dostatok pohybu? Toto sú najčastejšie otázky, na ktoré určite treba zodpovedať. Bez pohybu je všetká vaša snaha chudnúť márna. Je najvyšší čas začať chudnúť prostredníctvom behu. Máme pre vás niekoľko tipov, ako chudnúť pri behu.

Prečo behať?

Beh je prirodzená fyzická aktivita, ktorá prospieva vašemu zdraviu. Čo je veľkou výhodou je to, že túto aktivitu môžete vykonávať kdekoľvek. Pravidelné behanie zlepšuje celkovú fyzickú aj psychickú kondíciu, odburáva stres, prospieva pohybovému aparátu a hlavne posilňuje srdce.

To najdôležitejšie je, že taktiež pomáha pri chudnutí, čo je pre mnohých najdôležitejšou výzvou, keď chce schudnúť a žiadna diéta mu nepomáha.

Rýchlosť behania

Na rýchlosť behu si treba dať pozor. Logicky platí, že čím rýchlejšie beháte, tím viac energie sa spáli. Ale na druhej strane vysoká srdcová frekvencia spôsobí, že si svaly začínajú brať energiu z cukrov a tukové zásoby ostávajú nedotknuté. Pri pomalom behu však spálite minimum energie a tým pádom nebudete chudnúť.

Preto je najlepšia varianta niečo uprostred. To znamená, že by ste mali behať tak, aby vaša srdcová frekvencia neprekročila 70% vášho maxima.

ako schudnúť s behom

Výpočet maximálnej tepovej frekvencie

Pre mužov: 214 – (vek x 0,8)

Pre ženy: 209 – (vek x 0,7)

Táto frekvencia je u trénovaných bežcov takým rýchlym klusom, pri ktorom zvládnu aj konverzáciu, no pre začiatočníkov je to skôr rýchlejšia chôdza. Môžete skúsiť aj intervalový beh, čo znamená striedanie rýchleho a pomalého tempa.

Tento typ behu je vhodnejší pre trénovaného bežca, ktorý sa tejto aktivite venuje niekoľko rokov. Ak sa vám pri klasickom behu nedarí chudnúť, tak to by vám malo pomôcť. Ak k tomu pridáte aj šprint, zlepšíte si nielen fyzickú kondíciu, ale zároveň budete odburávať nepotrebné kilogramy.

Ako často behať? Ako dlho behať?

Ak ste už odhodlaný a chcete začať behať, na začiatku si musíte stanoviť ako dlho a ako často budete behať. V prípade pomalšieho behu by mal byť časový interval dlhší. Zapamätajte si, že nezáleží, koľko kilometrov ubehnete, ale ako dlho bežíte.

Pre začiatočníkov je dobrým základom 30 minút behu, ktorý rozkúskuje aj pár minútami chôdze. Pokročilejší bežec by mal vydržať 45 minút behu.

Je veľmi dobré vyskúšať 30 minút behu a potom si dať voľnejší interval a 20 minút chodiť, potom znova pokračovať v behu, ale už iba 20 minút. Celkovo vám to zaberie 70 minút, čo určite zapôsobí na vaše tukové zásoby.

Za týždeň by ste mali behávať najmenej 3 krát do týždňa. Úplne ideálna by bola varianta, keby ste to dokázali až 5 krát v týždni. Hlavne to vykonávajte pravidelne a nevynechávajte tréningy.

chudnutie beh behanie

Ako schudnúť? Správny životný štýl pri behu

Beh sám o sebe nestačí. Musíte zmeniť váš životný štýl. Veľkú mieru na chudnutí má správne stravovanie. Tuna je zopár tipov, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • vyhýbajte sa fastfoodom, bielemu pečivu či polotovarom
  • vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú veľké množstvo nasýtených mastných kyselín
  • nekonzumujte alkohol, ak áno tak naozaj minimálne
  • neprejedajte sa, radšej menšiu porciu jedla a častejšie
  • zaraďte do jedálnička dostatok ovocia a zeleniny
  • menej soľte
  • navýšte si príjem vápnika
  • denne sa snažte urobiť aspoň 10 000 krokov

Drastické diéty? Chudnúť s nimi?

Zabudnite na drastické diéty a zbytočné hladovanie. Jedzte pravidelne a hlavne rozumne.

Desiata po každom cvičení? áno či nie? Prečítajte si tu…..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *